Hoe je naast afreageren ook kunt in-reageren

Instanties! Ik wordt er gek van. Ik vlogde erover.

Afreageren op anderen. Mooi woord, afreageren. Je gooit iets van je af, als reactie op iets.

In de PRI methode noemen ze dat Valse Macht. Dat is één van de vijf manieren om niet te hoeven voelen wat je voelt. Ik herkende hem en maakte een vlog. Maar het voelde niet af.

En nu weet ik waarom.

Mijn lijf was weer rustig geworden, en toen kreeg ik een mail. Er is iets mis met mijn salaris. Dat hoort er te zijn, maar dat is er niet. En weer schoot het direct in mijn lijf.

Deze keer ging ik voelen. Wow, wat ging het daar te keer, ik weet niet welke stofjes aangemaakt worden, dat ga ik nog wel leren in de cursus van Xandra van Hooff, Master of Emotions.

Wat ik wel weet is dat mijn lijf volop in de vecht-of-vlucht stand stond.

Primaire reactie op mijn basiszekerheden. Maar ook een hele diep gewortelde angst voor de buitenwereld, vooral de instititionele vorm daarvan.

Omdat alle interactie met die wereld in het teken hebben gestaan van niet passen. En van de onvermurwbaarheid van die instanties. Het roept de oer reactie op “Ik doe het fout!”

Ken je dat? Dat je bij het zien van een politieauto meteen kijkt of je je gordels wel om hebt, je niet te snel rijdt? Zoiets.

Fijn om te voelen dat het mijn lijf is dat zo reageert.

Ik las “Sociale Intelligentie” van Daniel Coleman. Die heeft het over de lage route (automatische reacties, die sneller zijn dan je bewustzijn aan kan), en de hoge route (waarbij je verstand zich kan inmengen).

Ik hoef me niet meer te vereenzelvigen met die reacties. En daarom mogen ze er van me zijn. Het roept niet meer de totale paniekgolf van “Foute Boel!” op.

Ik kan het laten gebeuren. Afstand nemen. En mijn interne fan er even bij vragen. De hand op mijn schouder, de arm om me heen voelen.

Terwijl ik dit schrijf ebt mijn lijf nog even na.

Dat salaris probleem is nog niet opgelost. En dat is vervelend. Maar niet meer dan dat.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *